11 Mart 2014 Salı

ilk bulaşık makinası :)


Birçok kadın bulaşık makinası yapabilmek için değişik fikirler geliştirdi. Zafer bir kişinin oldu.

1850 yılında Joel Houghton tabakların üzerine, el ile döndürülerek su sıçratan, ahşaptan yapılmış bir makinenin patentini aldı. Bu bulaşık makinesinin keşfiyle ilgili alınmış ilk patent oldu. Fakat çok kullanışlı olmaması nedeniyle ilgi görmedi.

Ancak ilk patent 1885 senesinde Josephine G. Cochran tarafından alındı. Cochran keşif konusunda rakiplerinden bir adı öndeydi, bunun sebebi buharlı gemiyi ilk defa imal ettiğini iddia eden John Fitch'in soyundan geliyor olması olabilir mi acaba? Bulaşık makinesini keşfederken yaklaşık 10 yılını, kocasından kalan mirası ve dostlarından aldığı borç paraları harcadı. Josephine Cochran bulaşık makinesi üretmek için KitchenAid adında bir şirket kurdu.

Cochran her zaman konforlu ve rahat bir yaşama tarzı hayal ediyordu. Bu yüzden ismini daha kolay hatırlanacak "Cochrane, Cockran" gibi şekillerde yazdığı bile söylenmektedir. Bulaşık makinasını üretip, patentini aldığı zaman ismi Josephine G. Cochran olarak tarihe geçti.

İlk imal edilen bulaşık makinesinin çalışma sistemi çok basitti. Alt kısımda yer alan iki silindir ile pompalanan su ve sabun, makinanın içinde bulaşıkların dizildiği raflara pompalanıyordu. Daha sonra yeniden pompalanmak üzere emici silindirler bu suyu çekiyordu. Evlerde kullanılmak üzere üretilen makinalar, yan taraflarında bulunan kol yardımı ile çalıştırılıyor. Daha büyük ihtiyaç görülen işyerlerinde ise buhar gücünden faydalanılıyordu.

Bir fuarda gazeteciler tarafından makinelerinin lanse edilmesi üzerine daha çok tanındı. Makinanın pazarlamasını da kendi yapan Cochran, pazarlamanın keşfetmekten daha zor olduğunu ve şimdiki aklı olsa bu işe girişmeyeceğini bile söylemiş.

kaynak  

http://www.dunyabulteni.net/haberler/211280/ilk-bulasik-makinesi

7 yorum:

  1. en güzel icatlarda bir tanesi benim için bulaşık makinası, hayat kurtarıcı :)

    YanıtlaSil
  2. heey ya hiç duymamıştım ne güzel bilgi bu ya. :) tek başıma yaşıyom az bulaşık çıkıyo. makinam var ama elde yıkıyom. elde yıkamak zevkli ya. bütün ev işleri pek keyifli. terapi gibi. ütü dışında. ütü bööööö :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben ütüyüde seviyorum ya tv baka baka güzel oluyor :D

      Sil
  3. ben de bulasik makinesiz bir hayat dusunemiyorum. paylasim icin tesekkurler hic duymamistim...

    YanıtlaSil
  4. tabiki bulaşık makinesi büyük bir icat amaaaaaa, bence çamaşır makinasının icadının yerini hiç bir şey tutamaz :)
    çarşaf yıkamayı düşünsene...
    hele su olmayan yerlerde... tam bir işkence. ananemin çarşaf üstüne çarşaf serdiğine şaşırmamak lazım.
    Bir de yatak söküp yıkama derdi olmasın diye...

    YanıtlaSil